Prehľad témy

  •  
     

    Kaleidoskop   Kaleidoskop

  • 1
    Zobraziť iba tému 1

    KETs   Nanokvety

    • Na obrázkoch môžete vidieť nadherné útvary vo forme kvetov. Tieto kytice, okvetné lístky a stromy sú v skutočnosti malé zväzky nanodrôtov, ktoré boli vytvorené v laboratóriu.

      Každá kvetina je dlhá niekoľko mikrónov, čo je niekoľko miliardtín metra. Nanodrôty sú vyrobené z materiálu nazývaného karbid kremíka (SiC) a výskumníci dúfajú, že tieto nanodrôty použijú na vývoj ďalšej generácie elektronických zariadení.

      Tieto kvety vyrobila a odfotografovala Ghim Wei Ho, postgraduálna študentka z Nanoscale Center na Cambridgeskej univerzite v Spojenom kráľovstve. Umiestnila kvapky tekutého kovu na kremíkový čip a zmenou teploty a tlaku počas rastu utkala nanodrôty do trojrozmerných tvarov, ako sú kvety..

      Všetky obrázky sú chránené autorským právom Ghim Wei Ho.

      Obr. 1 Nanokvety z karbidu kremíka

      Karbid kremíka (SiC) je známy širokopásmový polovodič s vysokým prierazným elektrickým poľom, vysokou tepelnou vodivosťou, chemickou inertnosťou a silnými mechanickými vlastnosťami. Vzhľadom na tieto jedinečné elektronické a fyzikálne vlastnosti sa dobre hodí na výrobu elektronických zariadení pracujúcich pri vysokej teplote, vysokom výkone a vysokej frekvencii. Okrem toho existuje veľký záujem o prípravu nanoštruktúr SiC ako nových funkčných materiálov pre nanotechnické inžinierstvo. Ukázalo sa, že nanoštruktúry SiC vykazujú lepšie vlastnosti (vyššiu elasticitu a pevnosť) ako objemový SiC. 

    • ZdrojHo, GW et al. Three-dimensional crystalline SiC nanowire flowers. Nanotechnology 15, 996-999 (June 18, 2004). http://www.hoghimwei.com/pdf/3.pdf

      http://www.genomenewsnetwork.org/articles/2004/09/17/nanoart.php