Prehľad témy

  •  
     

    Kaleidoskop   Kaleidoskop

  • 1
    Zobraziť iba tému 1

    KETs   Interaktívne animácie v našich službách

    • Interaktívna animácia o vybranej problematike môže mať veľmi zaujímavý potenciál. Ak je vytvorená zaujímavejšie, interaktívnejšie a využíva bohaté možnosti vizualizácie, potom ju nebudeš len čítať, ale zároveň pritiahne Tvoju pozornosť a záujem.

      Sám si budeš vyberať vlastnú cestu, akou sa dostaneš k novým informáciam, spojíš známe s neznámym, premeníš informácie na znalosti.

      Na Ústave elektroniky a fotoniky na FEI STU v Bratislave sú už od roku 2001 vyvíjané interaktívne animácie s tematikou elektronika a informatika, ktoré boli voľne sprístupnené záujemcom v roku 2004 v rámci vzdelávacieho portálu eLearn central a stále sú využívané v rámci výučby predovšetkým na našej fakulte. Tvorcovia portálu „eLearn central“ vyvinuli veľkú knižnicu takýchto interaktívnych animácií. Väčšina animácií však bola urobená pomocou technológie Flash, ktorá prestala byť začiatkom roku 2021 podporovaná dostupnými prehliadačmi. Prešli sme preto na technológie HTML5, CSS, SVG, JavaScript a PHP, ktoré nielen dokážu obnoviť mŕtve Flash animácie, ale aj dostávajú  tieto interaktívne animácie na novú úroveň.

      Ak sa chceš o tom osobne presvedčiť, prvé z nich nájdeš v sekcii

      Interaktívne edukačné animácie v HTML5

      na URL  http://uef.fei.stuba.sk/moodleopen/course/view.php?id=104

      Obr. 1 Náhľad na animácie vytvorené v HTML5 a voľne dostupné na portáli eLearn central open

      .

      Zdroj: http://uef.fei.stuba.sk/moodleopen/course/view.php?id=104