Prehľad témy

  •  
     

    Kaleidoskop   Kaleidoskop

  • 1
    Zobraziť iba tému 1

    KETs   Diamant v technike

    • Laboratórium uhlíkových nanoštruktúr a grafénových vrstiev na Ústave elektroniky a fotoniky FEI STU v Bratislave sa už celé roky intenzívne venujú diamantom, vedia ich umelo pestovať a využiť ich vlastnosti v užitočných projektoch prospešných ľudskému zdraviu.

      Diamant má mnoho unikátnych vlastností, ktoré momentálne využívajú pre výskum v dvoch hlavných oblastiach. Prvou je čistenie odpadových vôd, pre ktoré pripravujú špeciálne elektrochemické moduly. Tieto moduly obsahujú tenké vrstvy diamantu, ktoré po pripojení k elektrickej energii dokážu produkovať veľmi silné oxidanty schopné odstrániť z vody aj mimoriadne odolné a nebezpečné typy mikropolutantov, akými sú napríklad použité liečivá, drogy, pesticídy alebo baktérie rezistentné voči antibiotikám. Metóda má preto aj v súčasnej situácii vysoký potenciál pomôcť obmedziť šírenie vírusu SARS-CoV-2 napríklad v kontaminovaných odpadových vodách. Proces čistenia prebieha bez pridania akýchkoľvek nebezpečných chemikálií, vďaka čomu je zároveň priateľský k životnému prostrediu.

      Diamantové vrstvy je možné použiť aj ako vysoko citlivé senzory pre zisťovanie prítomnosti týchto nebezpečných látok, ako napr. drogy, lieky, hormóny, ale aj ťažké kovy v životnom prostredí.


      Obr. 1 Bórom dopovaná diamantová vrstva


      Obr. 2 Prietokový čistiaci modul

      Obr. 3  Elektróda pokrytá diamantovou vrstvou


      Zdroj: http://www.slovakdiamondgroup.sk/?p=1012 
      www.slovakdiamondgroup.sk 
      https://www.facebook.com/Slovenskediamanty 
      https://www.youtube.com/channel/UC3Bwl14gMp26eA_DuxjAROw