Prehľad témy

  •  
     

    Kaleidoskop   Kaleidoskop

  • 1
    Zobraziť iba tému 1

    KETs   Ľudský počítač

    • Pod prezývkov “ľudský počítač NASA”  sa skrýva Katherine Johnson - geniálna afroameričanka, ktorá  sa venovala manuálnym matematickým výpočtom v oblasti astrodynamiky.

      Katherine Johnson sa v roku 1918 narodila v Západnej Virginii a už v mladom veku prejavila obrovský matematický talent. Napriek tomu, že pre afroamerické deti nebolo verejné vzdelanie po 8. ročníku prístupné, rodičom sa podarilo Katherine dostať na strednú a neskôr i vysokú školu, kde získala titul z matematiky a z francúzštiny.

      V roku 1952 sa jej napriek rasovej i genderovej diskriminácii v USA podarilo získať miesto výskumnej matematičky vo federálnom úrade National Advisory Committee for Aeronautics, ktorý neskôr transformoval do NASA.

      Od roku 1953 do roku 1958 pracovala Katherine ako ľudský počítač.

      Od roku 1958 až do odchodu do dôchodku, o takmer 30 rokov neskôr, pracovala ako letecký technológ. Pracovala napríklad na výpočte trajektórie dráhy letu Alana Sheparda, prvého Američana vo vesmíre, no vytvárala aj navigačné mapy pre astronautov, v prípade zlyhania techniky. Keď NASA po prvýkrát použila počítače na výpočet obežnej dráhy Johna Glenna okolo Zeme, bola to práve Katherine Johnson, ktorá bola požiadaná o to, aby výpočty počítaču skontrolovala. Požiadal ju o to samotný John Glenn, ktorý odmietol letieť, kým Katherine výpočty techniky neskontroluje. Samozrejme, že nechýbala ani pri výpočtoch trajektórie najväčšieho amerického úspechu v roku 1969.

      Obr. 1 Ľudský počítač v NASA - Katherine Johnson

      Obr. 2 Katherine Johnson v roku 2015

      Zdroj:https://www.interez.sk/katherine-johnson-bola-ludsky-pocitac-rucne-pocitala-misie-nasa/
      https://twitter.com/thedailybeast/status/1231958067501244417
      https://www.engadget.com/2020-02-24-nasa-katherine-johnson-dies-at-101.html