Prehľad témy

  •  
     

    Kaleidoskop   Kaleidoskop

  • 1
    Zobraziť iba tému 1

    KETs   Prečo OLED?

    • Elektroluminiscenčné diódy (LED) sú elektronické prvky, ktoré sa využívajú ako zdroj svetla. LED prvky majú nesporne veľa výhod oproti iným zdrojom svetla ako sú halogénové alebo xenónové výbojky. Môžu byť výrazne menšie a taktiež spotrebujú menej energie. Avšak ich využitiu napríklad pre displeje telefónov, tabletov alebo televízorov bráni ich vysoká cena polovodičov, v ktorých sa generuje svetlo po pripojení elektrického napätia na LED.

      Pri hľadaní nových polovodičových materiálov ktoré by sa dali použiť pre LED prvky a boli by lacnejšie ako používané polovodiče vedci skúšali všetky dostupné materiály, ale bez veľkého úspechu. Prevratný zlom vo výskume nastal až keď dvaja vedci Tang a Van Slyke pracujúci vo forme Kodak skúsili použiť polymér, organickú molekulu ktorá niektorými vlastnosťami pripomínala štandardné polovodiče, namiesto štandardného polovodiča a takto pripravený organický LED prvok svietil. Vtedy sa začala písať moderná história „organických LED“, teda OLED prvkov. Organické materiály ktoré mali polovodičové vlastnosti sa stali centrom záujmu rôznych laboratórií a sú známe ako „organické polovodiče“.

      Ďalší výskum v oblasti OLED prvkov nám priniesol OLED displeje ktoré dnes zvyčajne nájdete pod označením AMOLED (to AM je skratka pre aktívnu maticu OLED prvkov). Takéto displeje oproti štandardným LCD displejom dosahovali až neuveriteľné vlastnosti. Priemerná spotreba energie bola iba zlomok oproti LCD displejom a schopnosť vypnúť ľubovoľný bod na obrazovke nám dala možnosť dosiahnuť nekonečný kontrast (rozdiel vo svietivosti medzi „bielym“ a „čiernym“ bodom na displeji).

      Okrem toho sa otvorili úplne nové možnosti vytváranie OLED prvkov. Už nebolo nutné používať drahé a náročné plazmatické a vákuové technológie, ale výrobný postup sa natoľko zjednodušil že sa OLED prvok dá vyrobiť dokonca aj doma. Dnes už vieme vyrobiť OLED displeje ktoré majú doteraz nevídané vlastnosti. Sú mechanicky ohybné, takže môžete mať displej ktorý pohodlne zložíte a dáte do vrecka. Sú priehľadné, takže môžete mať SMART okná ktoré sa ako zázrakom zmenia na displej. Dosahujú extrémne rozlíšenie viac ako 10.000 bodov na štvorcový palec a tak umožňujú displeje novej generácie pre virtuálnu realitu. Nevieme čo všetko nás ešte čaká, ale každý rok nám odhaľujú nové tajomstvá a sú pre nás svetlou budúcnosťou.

      Obrázok: Fotografia OLED panelu od spoločnosti Philips

      Martin Weis, 2020