Prehľad témy

  •  
     

    Kaleidoskop   Kaleidoskop

  • 1
    Zobraziť iba tému 1

    KETs   Nosíme elektroniku – elektronika v textíliách

    • Elektronika je vedná oblasť ktorá si našla svoje uplatnenie v každodennom živote. Áno, uľahčuje nám život. Vďaka elektronike ľudstvo urobilo nesmierne veľký pokrok v minulom storočí.

      Pred sto rokmi ľudia začali objavovať tajomstvá polovodivých materiálov. Elektronika bola vtedy ešte v plienkach, preto asi nikoho neprekvapí že prvé elektronické prvky boli veľké a ťažké a viac pripomínali závažie ako výsledok zložitého výskumu. Akonáhle boli v polovici minulého storočia objavené elektronické prvky ako sú tranzistory tak sa rozbehol závod v ich uplatnení.

      Každý ich chcel použiť a ukázať aké elektronické zariadenia by sa dali pripraviť. Rádiá a radary boli extrémne zaujímavé pre leteckú dopravu, ale narazili na vážny problém. Tieto zariadenia boli tak ťažké že lietadlo ledva vzlietlo zo zeme. Vtedy vznikla snaha o miniaturizáciu, teda o zmenšovanie prvkov. Prenositeľnosť elektronických zariadení sa stala základnou podmienkou ich využitia.

      Tak ako v minulosti lietadlá nedokázali odniesť výkonné počítače a zariadenia, tak aj my sa dnes trápime s tým kam odložíme mobilný telefón, tablet, alebo notebook. Aj keď sme dokázali výkonné elektronické zariadenie a počítače zmenšiť do malej krabičky, ale to je len prvý krok k tomu aby sme dosiahli to čo nazývame nositeľnou elektronikou. Výskum a vývoj v elektronike má veľa oblastí a jednou z nich je aj vytvorenie elektroniky ktorú by sme mohli nosiť v tričku alebo kabáte bez toho aby nás ľubovoľne obmedzovala.

      Predstavte si že idete bicyklovať a vaše tričko vám bude robiť vášho osobného trénera, bude robiť záznam EKG, v prípade že sa ochladí tak vás začne zohrievať a ak by sa začalo stmievať tak sa na ňom rozsvietia výstražné symboly aby vás bolo vidno. Sci-fi? Nie. Len komplikovaný výskum. Nahradenie káblov a drôtov elektricky vodivými textíliami nebolo jednoduché a ani rýchle. Ale dnes už máme oblečenie vám pomôže odľahčiť sa od nepríjemných zariadení.

      Obrázok: Fotografia nositeľnej elektroniky od spoločnosti Philips.
      (zdroj: https://thefutureofthings.com/5651-philips-lights-your-clothes/)

      Martin Weis, 2020