Prehľad témy

  •  
     

    Kaleidoskop   Kaleidoskop

  • 1
    Zobraziť iba tému 1

    KETs   Vytlač si svoj obvod – tlačená elektronika

    • Elektronika bola za posledné desaťročia stimulom pre vývoj vysoko moderných a precíznych technológií. Dnes už dokážeme vyrobiť tranzistory 8 nanometrovou technológiou. Teda v rozmeroch 100.000 krát menšími ako je hrúbka ľudského vlasu. Ale tieto technológie si vyberajú aj svoju daň. Výroba nových čipov je nesmierne drahá a začína obmedzovať ich použitie.

      Predstavte si že idete do kníhkupectva a kúpite si knihu za 50 euro. Ak by ste ju zabudli zaplatiť tak pri odchode vás zastaví alarm ktorý spustí malá nálepka na obale knihy. Tomuto malému zariadeniu hovoríme rádiofrekvenčný identifikátor, skrátene RFID.

      A teraz si predstavte že by takéto nálepky mohli byť na každom tovare. Prídete do potravín, zoberiete si do nákupného košíka čo chcete a potom bez čakania v rade sa pri odchode z obchodu zosnímajú všetky položky a vy už len jednoducho zaplatíte.

      Pekná predstava, ale čo tomu bráni? Cena týchto RFID čipov. Ak takýto čip stojí 1 euro tak sa ho oplatí dať na kabát alebo knihu za 100 euro, ale ak by ste ho dali na krabicu mlieka za 50 centov, tak je to neprimerane drahé. A práve tu nastupujú nové technológie.

      Predstavte si že namiesto toho aby ste použili super presnú technológiu kreslenia elektrónovým lúčom si elektronický obvod jednoducho vytlačíte na atramentovej tlačiarni. Nielenže by to bolo jednoduchšie, ale bolo by to aj oveľa lacnejšie lebo nepotrebujete drahé vákuové technológie. Nemožné? Nie, dnes je to už realita. Objavenie nových nanočasticových materiálov alebo molekulárnych materiálov umožnilo vytvorenie atramentov ktorých vlastnosťami nahradia štandardné kovy a polovodiče.

      Výroba elektronických prvkov a obvodov tak prestáva byť výsadou významných výskumných a priemyselných centier ale stáva sa dostupnou prakticky pre každého. Chceš si navrhnúť a vytlačiť vlastný obvod? V pohodlí domova? Už každý z nás môže konkurovať veľkým globálnym firmám. Tlačená elektronika tak predstavuje úplne inovatívny prístup ku elektronike kde vďaka novým materiálom je možné využitie elektronických zariadení v našom každodennom živote.

      Obrázok: Fotografia tlačenej elektródovej štruktúry na flexibilnom substráte.

      Martin Weis, 2020