Prehľad témy

  •  
     

    Kaleidoskop   Kaleidoskop

  • 1
    Zobraziť iba tému 1

    KETs   Ozobot

    • Ozobot je robotická didaktická pomôcka - malý programovateľný robot so senzormi - mikrorobot. Táto vzdelávacia hračka je určená najmä na rozvoj logického, kreatívneho a algoritmického myslenia veľmi zábavnou formou. Rovnako tak je však možné prostredníctvom Ozobota učiť základy programovania.

      Ozobot je určený pre deti už od 6 rokov, horná hranica prakticky neexistuje. Je využívaný v prvom rade na základných školách, ale svoje uplatnenie nachádza na stredných školách a v menšej miere aj na univerzitách ako pomôcka na úvod do programovania.

      Programovať sa dá dvoma základnými spôsobmi. Prvou možnosťou je programovanie pomocou farebných kódov, ktoré hovoria robotovi, čo má robiť. Druhou možnosťou je využitie blokového programovacieho jazyka OzoBlockly. Tento pokročilejší spôsob programovania je vhodný pre druhý stupeň základných škôl a strednú školu. Na programovanie je využitý blokový jazyk vychádzajúci z JavaScriptovej knižnice Blockly pre tvorbu vizuálnych programovacích editorov. Jednoduchou formou skladania blokov vytvoríme program, ktorý potom nahráme do Ozobota a spustíme.

      Ozobot je k dispozícii v dvoch variantoch Ozobot Bit a Ozobot EVO. Obidve varianty ozobota disponujú optickými senzormi na detekciu čiar a farieb a LED svetlom, ktoré je možné tiež programovať. Novší Ozobot EVO má navyše Bluetooth konektivitu, viacfarebné LED diódy, proximity senzory (bezkontaktné snímače, ktoré detekujú prítomnosť blízkych objektov bez fyzického kontaktu, tzv. senzory priblíženia), integrovaný reproduktor a kompatibilitu s pripojením k iOS a Android. Nabíjanie Ozobotov je riešené pomocou microUSB portu.


      Obrázok: Ozobot Bit a Ozobot EVO (https://robotika-na-zakladnej-skole.webnode.sk/ozobot/)

      Ak sa chceš naučiť programovať tohto robota, skús navštíviť stránky ako sú ozobot.com/stem-education a  https://docplayer.cz/69160989-Programujeme-s-ozoboty.html.

      Ľubica Stuchlíková, 2020