Prehľad témy

  •  
     

    Kaleidoskop   Kaleidoskop

  • 1
    Zobraziť iba tému 1

    KETs   SAPO = SAmočinný POčítač

    • SAPO (SAmočinný POčítač), ktorý bol uvedený do prevádzky v roku 1957 = prvý počítač vyrobený v Česko-Slovensku profesorom Svobodom  z Výskumného ústavu matematických strojov. 
      • 3 roky po jeho zhotovení, v roku 1960 zhorel kvôli iskre z reléového kontaktu, ktorá zapálila kaluž mazacieho oleja, s ktorým sa relé mazalo.
      • obsahoval 7000 relé a 400 elektrónok. 
      • mal magnetickú bubnovú pamäť s kapacitou 1024 32 bitových slov (to zodpovedá dnešným 4096 Bajtom) a pracoval v dvojkovej sústave s pohyblivou desatinnou čiarkou.
      • zvláštnosťou bolo, že vlastne išlo o tri rovnaké počítače, ktoré pracovali naraz. Výsledok každej operácie sa medzi sebou porovnal a v prípade že bol zhodný aspoň na dvoch počítačoch tak sa považoval za správny. Ak sa ale všetky tri výsledky odlišovali, operácia sa opakovala.

      sapo

      Obr. 1. SAPO - prvý počítač vyrobený v Československu.  

      Obr. 2.  Zostava sálového počítača SAPO

            

      Obr. 3.  ANTONÍN SVOBODA (1907–1980) 

      V USA začal prof. Svoboda písať vôbec prvú teoretickú knížku o analogóvej i digitálnej výpočetnej technike „Computing Mechanisms and Linkages“, ktorú dokončil po vojne v Prahe. Vyšla v niekoľkých jazykoch a je svetovo uznávaná ako prvé pionierske dielo z oblasti výpočtovej techniky vôbec. Do Prahy, ovenčený americkými vyznamenaniami, sa vrátil v roku 1947 s ideou, že „když je Švýcarsko uznávanou velmocí v hodinkách, proč by se Československo nemohlo stát velmocí v počítačích“.

      Zdroj: https://www.technickytydenik.cz/rubriky/ict/jak-nam-v-pocitacich-ujel-vlak_30197.html
      https://cs.wikipedia.org/wiki/SAPO
      https://historiepocitacu.cz/samocinny-pocitac-sapo.html